Veel gestelde vragen

– Waar vind ik dekbonnen?

Dekbonnen kan de hengstenhouder op de volgende pagina downloaden: Dekbonnen – bpstamboek

Tevens zijn ze door hengstenhouder aan te vragen via de mail info@bpstamboek.nl.
Na het terugsturen van de dekbonnen worden de geboorteberichten gestuurd naar de hengstenhouders.
Dekbonnen behoren voor 31 oktober op gestuurd te zijn naar ons secretariaat, of via de mail. Zonder geldige dekbon is het niet mogelijk om papier aan te vragen.

Bonte Paarden Stamboek
Orvelterveld 5
9441 TG Orvelte
NEDERLAND

info@bpstamboek.nl

Zijn jullie een open stamboek? Zijn alle rassen Welkom?

Het Bonte Paarden Stamboek is gelieerd aan het Duitse ZSSE. In de stamboeken van ZSSE staan meerdere paardenrassen. Bonte Paarden Stamboek richt zich op twee rassen:
– Duitse Pinto Barockpaard;
– Black & White Frisians.

-Vinden jullie het niet noodzakelijk om van de gekeurde hengsten foto’s te vragen ivm ocd, hoefkatrol enz.

Het Duitse ZSSE werkt volgens de EU richtlijnen die gehanteerd worden voor de twee rassen Black and White Frisian en het Duitse Pinto Barockpaard. Het is voor deze twee rassen niet noodzakelijk de hengsten röntgenologisch te keuren. Een klinische keuring door een dierenarts is echter wel verplicht. Het Bonte Paarden Stamboek heeft als vertegenwoordiger van de Black & White Frisian en het Duitse Pinto Barockpaard vooralsnog niet de intentie de regels op het Nederlands grondgebied te verscherpen.

-Waarom is deze vereniging opgericht?

Deze vereniging behartigt de belangen van het bonte paard in de breedste betekenis van het woord en zet zich in om fokdoelen te realiseren.

In samenwerking met de ZSSE krijgen de paarden een Duits paspoort met volledige afstamming, keuringsuitslagen, foto’s en schets. Dit paspoort is erkend in de EU.

-Hoe zit het met EU-erkenning?

​Binnen de EU gelden strikte richtlijnen voor de erkenning van stamboeken. De ZSSE voldoet aan deze richtlijnen. Bovendien heeft de ZSSE erkenning voor gebruik in de verschillende grondgebieden van Europa.

-Zijn maanogen toegestaan bij het Duitse Pinto Barockpaard?

In de reglementen van het Duitse Pinto Barockpaard, staat niets geschreven over dat maanogen niet zijn toegestaan.

-Moet het Duitse Pinto Barockpaard verplicht fries bloed hebben?

Nee dat is niet zo!
Er wordt gebruik gemaakt van veredelaars. Rassen om het Duitse Pinto Barockpaard te fokken. Zie hiernaast de rassen waarmee gekruist kan worden.

Indien iemand een bont paard wil fokken met veel Fries bloed (hengsten 80%, merries 76% fries bloed) vertegenwoordigen wij het ras Black&White Frisian.